top of page

Turizm Amaçlı Konut Kiralama Yönetmeliği ve Başvuru Süreci

Yazarın fotoğrafı: J's Cozy HomesJ's Cozy Homes

Güncelleme tarihi: 18 Eyl 2024

28 Aralık 2023 tarihinde resmi gazetede yayınlanan ve 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe giren 7464 sayılı "Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına İlişkin Yönetmelik" ile konutların 100 gün ve altı kiralanması faaliyetleri ve bu faaliyetler için gerekli olan yasal yükümlülükler detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Sektörde yeni Airbnb yasası olarak da adlandırılan yasanın ülkemizde turizmin gelişmesine, gayri resmi kısa dönemli kiralama faaliyetlerinin önüne geçilmesine ve günübirlik ev kiralama sürecinde yaşanabilecek olumsuz veya yasa dışı olayların engellenmesine katkı sağlaması amaçlanmaktadır.


Kısa dönemli, pratikte günlük ev kiralama ruhsatı nasıl alınır ve süreçleri nelerdir? Aşağıda sizlerle ilgili detaylı olarak paylaştık.


İzin Belgesi Nasıl Alınır?

Kanun'a göre turizm amaçlı kiralama yapabilmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuru yapılarak izin belgesi almak yasal zorunluluktur. Konutun yer aldığı bina, başvuru yapılacak konut sayısı, konut çeşidi ve başvuru sahibinin niteliklerine göre izin belgesi için verilecek belgeler değişiklik göstermektedir. İzin belgesi olmadan yapılan kiralamalarda yasaya göre belirlenen idari para cezaları uygulanacaktır. Turizm amaçlı kısa dönemli konut kiralaması yapmak isteyen herkes kanun gereği turizm konutu izin belgesini almak zorundadır. İlgili yasaya göre turizm belgesi yalnızca Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilmektedir. Başvuru ise sadece e-Devlet üzerinden yapılmakta ve fiziksel yada e-posta yoluyla yapılan başvurular kabul edilmemektedir. Gerekli tüm belgelerin pdf formatında ve doğru bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Farklı konut tipleri için farklı belgeler hazırlanmalıdır.


Gerekli Belgeler;
  • Özel kişilerin TC kimlik kartı ya da pasaport fotokopisini ve imza örneğin sunması gerekmektedir.

  • Başvuru yapacak kişi yabancı uyruklu ise pasaport fotokopisi, yabancı kimlik veya vergi numarası bilgilerinin olduğu bir belge sunması gerekmektedir.

  • Ticaret sicili olan tüzel kişilerin ise vergi kimlik numarası, MERSİS numarası ya da ticaret sicil numarasıyla başvuru yapması gerekmektedir.

  • Kiralanan mülkün tapusunun ya da yapı kayıt belgesinin sunulması zorunludur. Eğer ev birden fazla kişiye aitse, diğer sahiplerin de onayı gerekmektedir.

  • Başvurunun vekâleten yapılması durumunda noter tarafından düzenlenmiş vekaletname örneği sunulması gerekmektedir.

  • Müstakil konutlar, birden fazla bölümden oluşan binalardaki konutlar, yüksek nitelikli konutlar için ise yönetmelikte incelemeniz gereken ekstra şartlar bulunmaktadır.

  • Turizm konutu izin belgesi almak için apartmanda yaşayan tüm kat maliklerinin onayını almanız gerekmektedir. Site içerisinde bulunan konutlar için, başvuru yapmak istiyorsanız, konutun bağlı olduğu binadaki kat maliklerinden izin almak yeterlidir.


İzin belgesinde belge sahibinin adı ya da ticaret unvanı gibi bilgiler yanında konutun bulunduğu ilin plaka koduyla başlayan belge numarası da yer alır. Turizm amaçlı kiralanan konutların girişine, Bakanlık denetiminde olduğunu gösteren soğuk damga işaretli plaketin konutun girişine asılması gerekmektedir. İzin belgesine sahip konutun odalarının ayrı olarak farklı kişilere kiraya verilmesi yasaktır, bu durumda yasal işlem yapılmaktadır.


E-devlet üzerinden yapılacak başvurular içine- devlet hesabının “İki Aşamalı Giriş Onayı”nın açık olması gerekmektedir. Ayrıca Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS)'ne kayıt olunması da zorunludur. Başvuru belgesinde UETS kodu soruluyor. UETS kaydınızı buradan gerçekleştirebilirsiniz. Başvurularınız için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.


Turizm Konutu Başvuru Kılavuzunu (PDF)



Turizm konutu belgesine yukarıda belirttiğimiz şekilde başvurabilirsiniz. Başvuru sonucunuz ilgili kurumlar tarafından size e-devlet aracılığıyla bildirilecektir.


Vergi kaybını önlemek ve usulsüz işlemlerin önüne geçmek amacıyla günlük kiralanan evlerde konaklayacak kişilerin kimlik bilgilerinin 24 saat içinde emniyete bildirilmesi gerekmektedir. Bu yükümlülüğe aykırı hareket edenlere 2520 TL idari para cezası kesilmektedir.


Ev sahiplerinin günlük kiralık ev ruhsatı almadan evlerini kiraya vermeleri, yasalara göre suç olarak kabul edilmektedir. Ruhsatsız günlük kiralık daire cezası 2023 yılı itibariyle 100.000 TL’den başlamakta ve emniyet ekipleri ruhsatsız günlük ev kiralama eylemi karşılığında evinizi geçici olarak mühürleyebilmektedir. 


Yönetmeliğin hükümlerini Turizm ve Kültür Bakanlığı yürütmektedir. Konut denetimleri iki yılda bir valiliğin görevlendirdiği personeller tarafından yapılmakta, Bakanlık, yönetmelik uygulamalarında izin belgesi sahiplerinden istediği belge ve bilgileri talep edebilmektedir. İzin belgesi almayan ve aldığı halde yönetmelik uyarınca belirtilen kurallara uymayan konutlara idari para cezası uygulanmaktadır.


Türkiye’nin en çok tercih edilen mülk yönetimi markası ve TÜRSAB A grubu turizm şirketi J's Cozy Homes 100 gün ve daha az kısa az kiralamalarınız için size sertifikalı ve yasal olarak mülk yönetimi sağlar. J’s Cozy Homes olarak; tecrübemiz ve özel hizmet anlayışımızla, kusursuz bir kiralama süreci için ihtiyaçlarınızın farkında olarak sizlere hizmet veriyoruz.


Bizimle iletişime geçerek bu formu doldurun, mülkünüzün turizm konutu olarak kiralanmasında birlikte çalışalım!

 
 
 

Kommentare


bottom of page